3 bitne stvari o kontracepciji

Postoje ljudi koji nemaju pitanja o kontracepciji,a postoje i oni koje je sram pitati. Znate koliko nas smeta kada se radi stigma oko nekih posve uobičajenih i štoviše poželjnih stvari (što kontracepcija itekako jest) tako da ćemo se danas pozabaviti nekim pitanjima u vezi kontracepcije koje možda niste znalie/e, a koje je važno da znate kako biste za sebe i svoje zdravlje donosili što bolje i informiranije odluke.

#1 Ginekološki pregled potreban je za nekoliko vrsta kontracepcije

Dok kontracepcijske metode poput spirale, dijafragme i hormonalne kontracepcije prethodno zahtijevaju lječnički pregled, prije korištenja kondoma ili femidoma isti nije potreban! Stoga, to nije izlika za ne korištenje kondoma!

#2 Korištenje kontracepcije ne utječe na vaše šanse za trudnoćom u budućnosti

Primarni cilj kontracepcije je da spriječi trudnoću, no to fukncionira tako dok se ona koristi. Drugim riječima, ako koristite metodu koja se mora koristiti svaki put kada imate spolni odnos, poput kondoma, unutarnjih kondoma ili dijafragme, ona će djelovati samo za taj puta i dok ju zapravo koristite. Isto je i s hormonalnom kontracepcijom - dok ju uzimate, ona štiti od trudnoće. Jedine metode koje su trajne su podvezivanje jajovoda i vazektomija. osim trajnih metoda poput podvezivanja jajovoda ili vazektomije).

#3 Nije svaka metoda kontracepcije za svakoga

Odnosno, neće svakome pasati određena metoda kontracepcije. Nekima će hormonalna kontracepcija odgovarati, dok nekima uopće ne; nekome je dijafragma najbolja kontracepcijska stvar, a nekome komplikacija itd. Prije nego odabereš svoju, istraži i raspitaj se o pojedinim crstama kontracepcije, a ako kada probaš neku nisi s njom baš okej, isprobaj drugu dok ne pronađeš onu koja odgovara tebi ponajbolje!

Ono što je važno - kontracepcija spriječava neželjenu trudnoću te je jako bitno da ju koristite, a pogotovo kondome, jer nitko ne želi uhvatiti spolno prenosivu bolest, zar ne?